Monday, November 22, 2010

RENDANG DAGING YANG SANGAT RINGKAS

lame tak hapdet bl0g
uishhh
lame gile cuti nak samb0ng pektikel p0n suda malas..

Tongue Out 2

macam mane nih?
hihihihihi
Big Smile

0keh..
hari ni nak share satu resepi yang b0leh dikatakan macam kuang aj00 kal0 0rang tua tahu cik juneD masak macam ni..
hancuss resepi turun temurun nenek m0yang mu itu..
ngeeeeee...
Laughing 1

tapi ape-ape p0n...
resepi ni kan name p0n ringkas, jadi bahan p0n seringkas-ringkas..

rasa?
erkk..ade lah jugak same macam 0riginal..
SUMPAH tak tipu!!

0keh jum semak resepi
RENDANG DAGING SIMPLE JEW


bahan:
- daging dip0t0ng ik0t suke aty lah (bawak dari rumah tapi da siap rebus punye)
- bawang putih bawang merah (hiris ler, blender takde)
- serai (titik dulu yew..)
- daun kunyit (hiris halus-halus kalau gune daun limau purut pun oke juge)
- santan
- serb0k rendang daging ADABI
- kerisik kelapa (elemen penting nih!)
- garam + gula + perasa

*tak b0leh explain lah kenape daun kunyit macam rumput lalang jek..
hahaha..daun tua nih..

cara-cara
1. tumis bawang dan serai sampai naek bau dan kering

2. mas0k daging dan kacau-kacau

3. banc0h serb0k rendang ADABI dan tumis dengan daging sekali. kacau mesra. pelik lah, sendat semacam jew peket serb0k ni.. agaknye musim raye, jadi banyak lah k0t serb0k-serb0k ekstra ditambah... waaa berbal0i-bal0i.. masuk juge air supaya daging itu dapat di reneh seketika. mas0k sekali daun kunyit tu.
*macam ape tah step ni berjela panjang..hihi


4. agak-agak da lima minit mas0k kan lah kerisik dan santan sedikit demi sedikit.

5. tunggu rendang jadi kering dan b0lehlah di mas0k perasa secuk0p rase..
:) siap untuk dihidang..

tadaaa...
sedap dimakan dengan nasik panas ye..
takpun nasi impit takpun lemang takpun ketupat palas takpun pulut takpun r0ti
*berape banyak tak lah..

kalau guna kerisik yang kasar pun sedap gak..
rase kasar-kasar pekat jew rendang nih..
ni tak pedas sangat tapi b0leh tambah cili kalau mahu pedas.

selamat menc0ba!
Thumbs Up

0 901 reaksi: