Sunday, May 1, 2011

JOM MASAK: Cekodok Ketam





holla.
selamat hari pekerja kepada yang da bekerja.
yang dok tanam anggur tu kerja la jugak kan??

bapak ku: MHD KASIM BIN JAMALUDIN tak dapat dipastikan bahawa beliau bukak tak bengkel moto time ari pekeje ni.
bukan nye reti dok diam, ade jew keje kat bengkel nun haa.

hadoy, minggu ni adalah satu minggu takde kelas berikutan minggu ulangkaji untuk final nanti.
jadi memerap jew lah dalam bilik ni.
ade tiga penghuni bilik ni, Leeya posting kat Risda Seri Iskandar, Amey balik Sarawak untuk satu minggu. adeyh..

bala~bala. adekew telepon lampu suloh tu lambat sikit nak cas bile cas ianya keluar:
"NOT RECHARGING"
aii. software rosak kah? tak padan ngan harge.
huh!!

lagi-lagi bala pepagi tadi.
haku selalow beralah tang jemor baju kat ampaian bilik belakang.
ruang besi ampaian itu petak.
dan korang hosmet ni semua jemur kat besi atas.
aku kat bawah. fine!
aku sanggop tunggu baju korang menitis sampai kering then baru aku jemur baju aku kat bawah baju korang.
yeee!!
kat bawah baju korang lah!

tapi bertimbang-rase lah sikit.
aku dah lah jemur lewat-lewat malam.
tup~tup besok pagi nyer, cantik jew ade baju ngan seluar basah menitik-nitik air nye kene kat baju aku.
hellloooooo... bukan kat sebelah sane pon boleh jemur tanpe basahkan baju aku ke?
takpon jemur lah kat bawah dah tau baju kau tu menitis air nye.
jatuh kah maruah kau, martabat kau kalo jemur baju kat bawah?
tak kan?

adohaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii.
bengang doh!
aku ni panas baran gegile, sampai skang aku leh kontrol lagik.
jangan wat aku marah dah la.

lagi satu, patah ke tangan kalo perah betul-betul?
huh!

dah la.
da sejuk aty, jom buat cekodok ketam menggunakan crab stik.
tak plan pon, bahan-bahan adalah kebetulan kat dapur, tu yang terus buat tu.
oh yew, krab stik ni kalo goreng atau rebos camtu jew, hilang sikit rase-rase ketam nyer.

jadik adalah sesuai untuk gulung dalam popia kew, buh dalam nasik goreng cina kew, bihun goreng kew.
haa camtu lah.

jom sediakan bahan:
- tepong gandom ikut suka hati lah



- crab stick pon sesuka hati lah, satu bungkus pon takpe.
- bawang besar dadu halusss
- bawang putih cincang, taknak pon takpe sebab mahal ek skang nih/
- udang kering, sape suke letak lah, tak suke takpew (^___^)
- air suam ikot adunan tepung



- sedikit garam

cara-cara mengadun:
1) alahai senangggggg jek. curah air suam untuk cekodok yang lembut bile goreng t.

2) masukkan bahan-bahan eksesori. ade daun sup cincang lagi best!! udang kering sila rendam untuk lembutkan ia dan kurang sikit rase masin nyew tu.

3) agak-agak jew airnye, kalau cair sila tambah tepung.

4) sediakan kuali beserta minyak panas untuk menggoreng.

5) gunakan sudu yew puan-puan. cucurkan pakai tangan pon oke jew.

6) toskan minyak. dan sedia dihidang dengan sos bancuh letak air suam+gula sikit. yummmeeehh





sos bancuh adalah terbaik.
tapi kalau kamu ade sos kimball toksah gegatal p bancuh.
hahahaa

okeh-okeh
selamat mencobakkkk
(^___-)V

0 901 reaksi: