Friday, May 20, 2011

Kuey Teow Ladna

aritu kan, mase tengah exam,
kenkonon diet tak makan nasik.
pastu teringin nak makan kuey teow ladna pulek sebagai makanan asasi menggantikan nasik.

ceitt.
apekah.
teros lelaju p google g kat myresepi.
setelah study method-method penyediaan.
yess.
menapak g pasaraye econsave bawah tanah seberang jalan g beli:

LIST TO BUY (stok satu minggu):
- kuey teow 2bungkus
- lobak 1batang
- kubis bunga
- isi ayam
- cili merah kecik pedas nak mampp
- sos tiram botol kecil
- sosej ayam

TAK PAYAH BELI SEBAB ADA SUDAHH:
- kicap tak kekesah ler manis kew masin
- sos cili
- tepung jagung
- bawang merah
- bawang putih
- garam+gula+perasa secukup rase, secukup hati kang mati. hihihi

Cecare Pembikinan:
1- goreng kuey teow dengan kicap sesaje tanpe minyak. angkat dan ketepikan.

2- tumis bawang+cili (tak kesah ler mau blend ka, hiris ka, takpon tumbuk sajork) sampai naik bau. masuk ayam+sosej, bile da agak kering masukkan sayur.

3- kacau dan bubuh sos tiram+sos cili sesuka hati ler nak banyak mane.

4- masukkan air. lebih pon takpe. tunggu sayur jadi lembut+masak. masuk segala perasa.

5- agak da masak je sayur, tepung jagung dalam dua sudu kecil bancuh dalam sedikit air, masuk dalam kuah. mendidih je kuah, masuk ahh kuey teow agak-agak bape orang mau makan.

6- siap dihidang...bace Bismillah sebelom ngappp.

Tips Latihan Amali:
- kuey teow kalo boleh takmo bergumpal sebab kuah tak resap nanti.

- agak-agak lar kaler kuah, kalau suke itam buh kicap banyak. gilerrr kichapppp.

- kalau nak kuning-merah sikit, buh ler segale tok-nenek sos.

- aksesori seperti udang, sotong, daging boleh dipelbagaikan. kalau kau student, ayam+sosej ayam je ahh yang mampu.

- sayur pon boleh pelbagai.


entah kali keberape masak tah.
mak cakap banyak minyak.
bukan ler, tu sos. huhu



kuey teow first.
itam kemain lagik

camni ler kuey teow ladna ala student. simple ek. kalau salah sori ler.
kalau da sejuk kan, rase macam makan lasagna pulak, sebab kuah da resap jadi kering.
kering-kering pon abes gak bantai.
gambar camtakbest sebab kene kompress,sila klik untuk lebih anggun gitu haa..

okeh, selamat mencuba
(^____-)V

Friday, May 6, 2011

SELAMAT HARI EMAK

selamat hari ibu
puan Mutlikah Binti Yunos.

name yang kelasik gitu.
huhuhu..
da banyak kali upload gambar beliau dalam belog ni.

papepun tenkiu lah mak kerana berjaye membesarkan anak-anak dengan gigih sekali.
we love u mom!!


ainur tengah mengaji, mirza sebok interprem..
(^__^)V

Monday, May 2, 2011

Pulut Kuning Kari Telur Rebus

adoyaiii..meleleh-leleh air liur ni haa..
dari tadi hujan rahmat turun kat Taman Segar Perdana ni, tambah-tambah segar-bugar ler keaadaanye nanti.

wuissshhh i loikeeee :)

tapi line tepon buat gileee, camno ni haa nak antar meset.
aiseyy.

tadi bace majalah Ujang.
*kemain revision week, bangun tido lambat, mandi lambat, bace buku pon lambat*

pastu tah tetibe pulak katun Lepat: Tok Moh makan pulut kuning dengan ayam panggang.
ouhhhhhhhhh
(*________*)



kemecer!
slurrppppp...telan air liur.
hiihiii

okeh pas final t, balik umah kampong, nak buat.
tak kekesah ler angin badan ke hape.

magnesium trisilicate ado..
hikssss

sila cuci mate dan telan saliva okeh!




satu kuali ni rase mau telan sorang..
hahaha



amik gambar semua kat google
owww yeahhh :)

Sunday, May 1, 2011

JOM MASAK: Cekodok Ketam





holla.
selamat hari pekerja kepada yang da bekerja.
yang dok tanam anggur tu kerja la jugak kan??

bapak ku: MHD KASIM BIN JAMALUDIN tak dapat dipastikan bahawa beliau bukak tak bengkel moto time ari pekeje ni.
bukan nye reti dok diam, ade jew keje kat bengkel nun haa.

hadoy, minggu ni adalah satu minggu takde kelas berikutan minggu ulangkaji untuk final nanti.
jadi memerap jew lah dalam bilik ni.
ade tiga penghuni bilik ni, Leeya posting kat Risda Seri Iskandar, Amey balik Sarawak untuk satu minggu. adeyh..

bala~bala. adekew telepon lampu suloh tu lambat sikit nak cas bile cas ianya keluar:
"NOT RECHARGING"
aii. software rosak kah? tak padan ngan harge.
huh!!

lagi-lagi bala pepagi tadi.
haku selalow beralah tang jemor baju kat ampaian bilik belakang.
ruang besi ampaian itu petak.
dan korang hosmet ni semua jemur kat besi atas.
aku kat bawah. fine!
aku sanggop tunggu baju korang menitis sampai kering then baru aku jemur baju aku kat bawah baju korang.
yeee!!
kat bawah baju korang lah!

tapi bertimbang-rase lah sikit.
aku dah lah jemur lewat-lewat malam.
tup~tup besok pagi nyer, cantik jew ade baju ngan seluar basah menitik-nitik air nye kene kat baju aku.
hellloooooo... bukan kat sebelah sane pon boleh jemur tanpe basahkan baju aku ke?
takpon jemur lah kat bawah dah tau baju kau tu menitis air nye.
jatuh kah maruah kau, martabat kau kalo jemur baju kat bawah?
tak kan?

adohaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii.
bengang doh!
aku ni panas baran gegile, sampai skang aku leh kontrol lagik.
jangan wat aku marah dah la.

lagi satu, patah ke tangan kalo perah betul-betul?
huh!

dah la.
da sejuk aty, jom buat cekodok ketam menggunakan crab stik.
tak plan pon, bahan-bahan adalah kebetulan kat dapur, tu yang terus buat tu.
oh yew, krab stik ni kalo goreng atau rebos camtu jew, hilang sikit rase-rase ketam nyer.

jadik adalah sesuai untuk gulung dalam popia kew, buh dalam nasik goreng cina kew, bihun goreng kew.
haa camtu lah.

jom sediakan bahan:
- tepong gandom ikut suka hati lah



- crab stick pon sesuka hati lah, satu bungkus pon takpe.
- bawang besar dadu halusss
- bawang putih cincang, taknak pon takpe sebab mahal ek skang nih/
- udang kering, sape suke letak lah, tak suke takpew (^___^)
- air suam ikot adunan tepung



- sedikit garam

cara-cara mengadun:
1) alahai senangggggg jek. curah air suam untuk cekodok yang lembut bile goreng t.

2) masukkan bahan-bahan eksesori. ade daun sup cincang lagi best!! udang kering sila rendam untuk lembutkan ia dan kurang sikit rase masin nyew tu.

3) agak-agak jew airnye, kalau cair sila tambah tepung.

4) sediakan kuali beserta minyak panas untuk menggoreng.

5) gunakan sudu yew puan-puan. cucurkan pakai tangan pon oke jew.

6) toskan minyak. dan sedia dihidang dengan sos bancuh letak air suam+gula sikit. yummmeeehh





sos bancuh adalah terbaik.
tapi kalau kamu ade sos kimball toksah gegatal p bancuh.
hahahaa

okeh-okeh
selamat mencobakkkk
(^___-)V

Monday, April 4, 2011

KONGSI KEBAIKAN YOGURT..

orait-orait..
sebelom memulakan acara study secara TURBO fuuuuuhhhhh..
yakni study tanpe bukak-bukak belog, fesbuk dan donlod lagu bagai juge nengok yutiub dot com bagi acara ABPBH semalam..

huuu...da lah weekend tak setadi..
ni lagik taknak setadi..

okeh..okeh..



ni cerita kebaikan yogurt untuk kamu..
memang ler ia susu masam..
tapi kebaikan nye adalah seperti berikut:

1) YOGURT LEBIH SENANG SENANG DICERNA BERBANDING SUSU
- maksudnyer..susu pon senang cerna, tapi yogurt LAGIIII senang..hehee

- mereka yang tak boleh belah dengan susu yakni allergic dengan susu atau allergic protein mahupun laktosa, boleh menikmati yogurt :)

- kanak-kanak juga boleh lar enjoy dengan yogurt kalau mereka alah dengan susu.. ''alah'' disini bermaksud alergik tau..bukan alah-alahaiii..

- kenapa yogurt lebih cepat digest? sebab proses pengkulturan dalam yogurt itu ah.. hehee



2) YOGURT MENYUMBANG KEPADA KESIHATAN USUS BESAR (KOLON)
- yogurt menjaga kamu dalam dua cara:

- Pertama, yoghurt mengandungi lactobacteria, bakteria yang baik kepada usus yang menjadikan usus besar jadik sihat, dan bahkan menurunkan risiko kanser usus besar.

-
Kedua, yoghurt kaya dengan kalsium iaitu mineral yang memberikan sumbangan untuk kesihatan usus dan mengurangkan risiko kanser usus besar.

3) YOGURT MEMBANTU PENYERAPAN NUTRIENT YANG LAIN
- menolong meningkatkan lagi penyerapan kalsium dan vitamin B.

4) YOGURT MENINGKATKAN KEKEBALAN TUBUH
- hahahhaa, jadik kebal? ohoho tidak..jika kamu amalkan dua gelas/cawan/mangkuk tetiap hari, itu suda bagus untuk immunity kamu!! :)

5) SUMBER PROTEIN DAN KALSIUM
- jangan risau dengan yogurt, ia sangat bagus okeh.. (^__^)

untuk lebih info YOGURT klik sini

Lia cakap rasa macam susu basi..
eeeuwww...bukan jiwe die lah tu..
hihihihi..

ape-ape pun silalah makan yogurt untuk kesihatan lebih baik punya..
saya sukak gilak perisa bebuahan..

yang asli tuh kureng siket..
hihihi...

belom cobak lagik yang ni..

ape lagik..
pi serang PASARAYA ECONSAVE yang tengah wat KEMPEN TURUN HARGA 2K BARANG

hiihihi..peromot pulek..


gambar konterovesi kat FB gara-gara Yana suh blanje..
ahh..singgit ja pun payah..hihi

okeh-okeh..
try yogurt tau..
mau study secara TURBO..
bubyee :)

Friday, March 25, 2011

KEJE KAHWEN RUMAH LIA KOTA TINGGI JOHOR

MAJLIS PERKAHWINAN HAIRI&SYAKI
20 MAC 2011

*lupe mau amik gambar banner..

ni kenduri kahwen abang Lia minggu lepas..
^^



ye...pade jumaat yg lalu, petang bertolak dari TERMINAL BERSEPADU TASIK SELATAN (TBTS)
woottt...woooottt...jakon kot nengok itu terminal..
terminal yg paling canggih pon serase kat Klang Sentral nun haa...
hihihihiihii..


Lia memperagakan kasot Balalaca..
juned hanye selipar jopun..

sesampai di rumah Lia jumaat malam nye..
sabtu cucuk bunga manggar, petang ikot Lia p Kota Tinggi carik jajan...
lagi sekali jakun..
kedai jual kaen nye..kusss semangat, kalah Jalan Masjid India tu..

on the way pulang sedikit kehujanan di tengah-tengah jalan..
serius cakap, scene kat bukit adalah chantek ooo000..
kagomm...indah ciptaan tuhan..



Align Center

*itu view masok ke simpang umah Lia

dan semasa majlis kekawan Lia datang..
yang tudung ijau tu kawan Lia sebelah umah..freindly tau (^<>^)V



balik kehel pada jam 11.59malam dengan bas Transnasional, kat mane tah tukar bas double decker..
jakun untuk kali ketiga kau...
hahahhaa...sesejuk..
sampai TBTS jam 4.30pagi..
doploh minit kendian dapat teksi teros balik..

0ohh-00hh Lia, tenkiu kerana jempot g rumah ek..
dan tahniah kepada pasangan panten..semoga berbahagia ke anak cucu..

p/s: haaa kau bile lak Lia?? heheeee

Friday, March 18, 2011

INI HOBI KAH??

haha..malam semalam tetibe rajin...
masuk ni da tiga kali buat

0ooww yeahh.. kali ni memang lembut dan cair di mulot..
hikss..

the step yg harus kamu ikot:



p amik:
- tepong boh dalam bekas,
- amik marjerin,
- amik sosej ayam dalam frezer,
- panas marjerin dalam kuali,
- siram atas tepong,
- boh garam siket,
- boh air panas secukupnye,
- uli-uli,
- belah-belah sosej ayam ikot suka,
- bulat-bulatkan doh dan canai jadi leper,
- salut atau lilit kat sosej itu,
- panaskan minyak,
- goreng sehingga kuning Zhulian,
- angkat tos minyak nyer,
- boh dalam pinggan,
- alirkan sos cili Kimball,
- alirkan mayonis Ladies Choice kat atas tu,
- sedia dihidang..
- MAKAN.. ngapp!!



sebenar nye kalau tenguk doh, hanye lah doh untuk kulit karipap saje..
hihihi...

gune air panas supaye jadik lembut, tapi lengit ler mau uli..
kesabaran kena tinggi..
tenguk gambar, sosej tu tak wane pink tau, dalam kemera wane pink pulak...chissttt..

SELAMAT MENCOBA..

dan ini lak hobi bape minggu lalu, asik p ushar yutiub tengok care-care hana tajima pakai tudung..
cute bebeh..
juned idak ler..perasaan perasan jew lebih...hahhaha
(^__^)



p/s: mau g tenguk orang kawen ahad sok..
huhuhu :)

Thursday, February 17, 2011

INILAH ENTRY LAZAT..


yummyyy!!
hikksss
kan aritu sy dapat voucher ini, dapat satu, bukan tiga..hehee..



jadi hari ini 17-02-2011 bersempenaan besok mau sambut besday Hasira, jadi kami sepakat semua housemate makan pizaa..
4 pizza, 2 large 2 regular..dan 2 coke...
jum layan gambar...



amik..bubuh lapik saprah surat khabar lammmaaaa jek..
*saprah: lapik meja biasanye...

erkkk..rumah kami ade meeting sebenarnye, and then memang ngam-ngam lah abes meeting, mamat delivery sampai..
gigil ouh, sbb ini adalah seprise dan daun pintu pun hanya bukak sikit je...
suruh mamat delivery tunggu jap, p amik duit sambil cakap warden datang, sume buat muke pelik je...
ihihihihi, dan itu mamat pun gigil-gigil pulang duit baki..hihihi..sampai kuar duit syiling lagik..
aduii..maybe beliau tu penat naek tangge sampai tingkat tiga...
naseblah mat...


first LARGE pizza: MEAT MANIA


second LARGE pizza: BBQ CHICKEN


third REGULAR pizza: FLAMING TUNA


last REGULAR pizza: ALOHA CHICKEN

heheeee,,,kan ini kali pertama diri ini memesan pizza secara delivery, semua berjalan lancar tapi bile part kerak tu, nak kerak ape..? adess gagap sikit...pastu Susie bilik sebelah dengar, uwaaaa...
maluuuu...

heheee..takpelah...laen kali kamu sudah tahu juned...hahahaaa








kualiti gambar,konon-konon macam panas jek lagik..kuar asap..hahahaa
yg ini seriyes sedap..
kena dengan tekak jawe..hahaaa


and last, ini maen potong-potong-rebot-rebot..
pizza last tinggal 1keping, dibelah dua, dipotong sembilan dan direbut-rebutkan..
hahaaaa..suweettt tahu..

sebenarnye bukan pizza lah yg jadi ukuran, saling ingat-mengingati itu adalah jauh lebih penting...
hihihii..

burrpppp...sendawa pun ade bau pizza lagik...

Monday, January 17, 2011

Dinner Yang Macam Tea Time :)

hyee!!




huhu..takde ape-ape yang manarik..
cume......dinner ahad 16 jan 2011 agak sedikit poyo..
sebabnye sambil masak sambil feeling jadik penjual goreng pisang tepi jalan dengan lia..
muahahhahaha..



ni pisang memalam boley lagi mau goreng rangop..hahaaaa..
ni sebenarnye pisang yang wane kuning tu...pisang berangan kot. masuk freezer jadi beku dan terus goreng celop tepong..
hasilnya..wallaaa...pisang cair dalam tepong..hahahahaa




ni cekodok yang rase ayam dan bawang..hahahaa..
PETUA: tah boleh guna pakai tah tak, bancoh tepong guna air panas mendidih..

kire kalau da goreng nanti, dalam akan jadi lembut macam da masak..tapi risiko nye melekat kat kuali, jadik kenalah pakai non-stick pan..huhuhu



ni lebihan sayur mase lunch...
huyyyooo..tak bole belah lar ciakap inggeris pulek.
:P
haha..lame tak makan buncis goreng pedas..
pedess~see~lah...hahaha



last, hidang dalam bilik sambil nonton MAGIKA untuk kali ke seratos lapan puluh lapan..
heheheh..enj0y!! :)