Monday, August 6, 2012

AYAM MASAK KICAP YANG RINGKAS

 yaaaa...bertemu kembali, lame giler tak tulis belog, phewww, kalo berhabuk ni, mesti da tebal 2inci. kehkeh
harini public holidey untuk Selangor, KL sori, tak masok senarai..skang ni bukan lagi edisi pelajar, ini edisi pekerja contoh..hewheww. soo suasana tempat tinggal mahupon dapor sudah tukar backgroundnyerr.. :D

aku HARUSLAH cuti, umah area Selangor walau tempat keje KL, ahaha takla sebenarnye memang cuti aku jatuh arini, nak kuar?? memang hareemmm lah, sesak ko tau. tengok je lah parking bawah ni, separuh dari penduduk adalah bekeje area Selangor, maybe suku keje kat KL dan BERkemungkinan suku lagi g redah Jalan Tunku Abdul Rahman dan juge Masjid India, Mydin dilaporkan sesak kemainn..wahh kiah, lajuu je report kau kan. haha. dush!dush! tumbok muke sendirik..

 urgghh..merepek-kerepek jer. harini aku nak ajar korang masak. *pehh ayat cam la ko masterchef (*__*)
ahhaa,sebenarnye dari minggu lepas teringin mau makan ayam masak kicap(AMK), so p bazar ramadhan bukit bintang tu pon, tak ade langsong AMK yang benar-benar menepati citarasa tekak. dasarrr tekak dinosour memilih. haha

resepi ni takde gune rempah-ratos, bunga lawang, kulit kayu manis or buah pelaga. nehi..nehi..nehi..gilerr ape kalo tergigit buah pelaga, mau mun-mun kat situ juge..yuckksss so bagi menghilangkan hanyir ayam, penggunaan halia+serai adalah dilebihkan. best ape, hilang bau, bley gak hilangkan angin dalam badan, angin syaitonnirrrojim tak dapek la den nak nolong..hehe

 g pasaraya seberang jalan, pasaraya HERO, dedulu mase study, pasaraya ECONSAVE dihatiku..sobssss winduu kenangan mase blaja.. dah sudah, tu list-to-buy aku. SKEMA nak matikkk..haha

bahan-bahan:
- ayam
- kicap
- bawang merah+putih
- halia+serai
-kentang
- cili boh
-gula

cara memasak:

 tumis bahan yang kene tumbuk: bawang,halia dan serai.

eh..eh..tempe, dasarr jawe tak tinggal. tak ni bukan dalam resepi, ni tompang glems je kejap. harhar

 lepas bawang garing, masok cili boh, lepas garing jugak, masuk ayam then tuang kicap..

 kicap, suke cap kipas udang tapi mahal kemain. cap jalen pon hokey, guna kira-kira suku..waaa hitam dohh..

 masok air secukupnye sampai ayam masak,then sukahati lar nak kuah pekat or cair. kalo mau pekat sila bukak api slow kasi mereneh. kalo korang jenis bangse tak penyabor cam aku, aku bantai je bukak api besor..hahaha kentang JANGAN LUPE BUBUH, ape jadah tah aku lupe bubuh mase ayam da nak masak so terpaksa la dua kali masuk air sampai kentang lembot and kuah kering...huiii kesilapan teknikal, ade hati nak ajor orang masak..hahahaah

 haa tempe tadi kalo taknak goreng kosong, sila goreng dengan tepong kentaki, kompem sedap sampai jilat jari..hehe


sesambil tunggu kuah kicap jadi pekat, melangut lah aku kat tingkap sambil feeling macam surirumah menunggu si suami pulang dari menangkap ikan. eh itu nelayan, no no, menunggu suami yang pulang dari pejabat..hahahaaa berangan jek lebeyyhh..atoyaii.. nampak ferarri merah tak kat parking tu? taknampak?? haa belom balik la tu laki aku, slalu pukol nam stengah da terpacak da mamat tu bersame ferrari peliharaannye..gagaggaa bengong la. imiginasi semate-mate.. mahap.

da siap?? hidang la, ni je aku masak untuk iftar. kalo ade laki, musti die kate sedap, tengok pon da tau..hahahahhaaha

okbai! da azan..