Monday, April 4, 2011

KONGSI KEBAIKAN YOGURT..

orait-orait..
sebelom memulakan acara study secara TURBO fuuuuuhhhhh..
yakni study tanpe bukak-bukak belog, fesbuk dan donlod lagu bagai juge nengok yutiub dot com bagi acara ABPBH semalam..

huuu...da lah weekend tak setadi..
ni lagik taknak setadi..

okeh..okeh..



ni cerita kebaikan yogurt untuk kamu..
memang ler ia susu masam..
tapi kebaikan nye adalah seperti berikut:

1) YOGURT LEBIH SENANG SENANG DICERNA BERBANDING SUSU
- maksudnyer..susu pon senang cerna, tapi yogurt LAGIIII senang..hehee

- mereka yang tak boleh belah dengan susu yakni allergic dengan susu atau allergic protein mahupun laktosa, boleh menikmati yogurt :)

- kanak-kanak juga boleh lar enjoy dengan yogurt kalau mereka alah dengan susu.. ''alah'' disini bermaksud alergik tau..bukan alah-alahaiii..

- kenapa yogurt lebih cepat digest? sebab proses pengkulturan dalam yogurt itu ah.. hehee



2) YOGURT MENYUMBANG KEPADA KESIHATAN USUS BESAR (KOLON)
- yogurt menjaga kamu dalam dua cara:

- Pertama, yoghurt mengandungi lactobacteria, bakteria yang baik kepada usus yang menjadikan usus besar jadik sihat, dan bahkan menurunkan risiko kanser usus besar.

-
Kedua, yoghurt kaya dengan kalsium iaitu mineral yang memberikan sumbangan untuk kesihatan usus dan mengurangkan risiko kanser usus besar.

3) YOGURT MEMBANTU PENYERAPAN NUTRIENT YANG LAIN
- menolong meningkatkan lagi penyerapan kalsium dan vitamin B.

4) YOGURT MENINGKATKAN KEKEBALAN TUBUH
- hahahhaa, jadik kebal? ohoho tidak..jika kamu amalkan dua gelas/cawan/mangkuk tetiap hari, itu suda bagus untuk immunity kamu!! :)

5) SUMBER PROTEIN DAN KALSIUM
- jangan risau dengan yogurt, ia sangat bagus okeh.. (^__^)

untuk lebih info YOGURT klik sini

Lia cakap rasa macam susu basi..
eeeuwww...bukan jiwe die lah tu..
hihihihi..

ape-ape pun silalah makan yogurt untuk kesihatan lebih baik punya..
saya sukak gilak perisa bebuahan..

yang asli tuh kureng siket..
hihihi...

belom cobak lagik yang ni..

ape lagik..
pi serang PASARAYA ECONSAVE yang tengah wat KEMPEN TURUN HARGA 2K BARANG

hiihihi..peromot pulek..


gambar konterovesi kat FB gara-gara Yana suh blanje..
ahh..singgit ja pun payah..hihi

okeh-okeh..
try yogurt tau..
mau study secara TURBO..
bubyee :)

11 901 reaksi:

Nasuha Salleh said...

sedapnye yogurt ni
mengidam la pulak =p

dilla salleh said...

thnks for the info ;)

dilla salleh said...

thnks for the info ;)

Cik JuneD said...

Nasuha:mengidam?? heheee.. cecepat beli tau..yogurt LITEYO berry biru sangat sedap... :)

Cik JuneD said...

dilla: same-same dear :)

SayangSal said...

juned...info yang menarik....tapi akak memang susah nak masuk tekak...masam sangat,,,,

Izatie said...

I pon suke gegileee makan yogurt! :))

Cik JuneD said...

akak sal: aduiiinaaa...sedap tau kak..masam-masam manis gitu rase yogurt.. hikhihkhik (^__-)V

Cik JuneD said...

izatie: yewp..kite same geng giler yogurt..huhuhu (^___^)V

Izyan Masri said...

KEHKEH.NI YANG SEMANGAT NAK MAKAN YOGURT HARI2 NI XD

Cik JuneD said...

izyan: heheheee..sile lar makan hari-hari ea.. :)