Friday, May 20, 2011

Kuey Teow Ladna

aritu kan, mase tengah exam,
kenkonon diet tak makan nasik.
pastu teringin nak makan kuey teow ladna pulek sebagai makanan asasi menggantikan nasik.

ceitt.
apekah.
teros lelaju p google g kat myresepi.
setelah study method-method penyediaan.
yess.
menapak g pasaraye econsave bawah tanah seberang jalan g beli:

LIST TO BUY (stok satu minggu):
- kuey teow 2bungkus
- lobak 1batang
- kubis bunga
- isi ayam
- cili merah kecik pedas nak mampp
- sos tiram botol kecil
- sosej ayam

TAK PAYAH BELI SEBAB ADA SUDAHH:
- kicap tak kekesah ler manis kew masin
- sos cili
- tepung jagung
- bawang merah
- bawang putih
- garam+gula+perasa secukup rase, secukup hati kang mati. hihihi

Cecare Pembikinan:
1- goreng kuey teow dengan kicap sesaje tanpe minyak. angkat dan ketepikan.

2- tumis bawang+cili (tak kesah ler mau blend ka, hiris ka, takpon tumbuk sajork) sampai naik bau. masuk ayam+sosej, bile da agak kering masukkan sayur.

3- kacau dan bubuh sos tiram+sos cili sesuka hati ler nak banyak mane.

4- masukkan air. lebih pon takpe. tunggu sayur jadi lembut+masak. masuk segala perasa.

5- agak da masak je sayur, tepung jagung dalam dua sudu kecil bancuh dalam sedikit air, masuk dalam kuah. mendidih je kuah, masuk ahh kuey teow agak-agak bape orang mau makan.

6- siap dihidang...bace Bismillah sebelom ngappp.

Tips Latihan Amali:
- kuey teow kalo boleh takmo bergumpal sebab kuah tak resap nanti.

- agak-agak lar kaler kuah, kalau suke itam buh kicap banyak. gilerrr kichapppp.

- kalau nak kuning-merah sikit, buh ler segale tok-nenek sos.

- aksesori seperti udang, sotong, daging boleh dipelbagaikan. kalau kau student, ayam+sosej ayam je ahh yang mampu.

- sayur pon boleh pelbagai.


entah kali keberape masak tah.
mak cakap banyak minyak.
bukan ler, tu sos. huhu



kuey teow first.
itam kemain lagik

camni ler kuey teow ladna ala student. simple ek. kalau salah sori ler.
kalau da sejuk kan, rase macam makan lasagna pulak, sebab kuah da resap jadi kering.
kering-kering pon abes gak bantai.
gambar camtakbest sebab kene kompress,sila klik untuk lebih anggun gitu haa..

okeh, selamat mencuba
(^____-)V

Friday, May 6, 2011

SELAMAT HARI EMAK

selamat hari ibu
puan Mutlikah Binti Yunos.

name yang kelasik gitu.
huhuhu..
da banyak kali upload gambar beliau dalam belog ni.

papepun tenkiu lah mak kerana berjaye membesarkan anak-anak dengan gigih sekali.
we love u mom!!


ainur tengah mengaji, mirza sebok interprem..
(^__^)V

Monday, May 2, 2011

Pulut Kuning Kari Telur Rebus

adoyaiii..meleleh-leleh air liur ni haa..
dari tadi hujan rahmat turun kat Taman Segar Perdana ni, tambah-tambah segar-bugar ler keaadaanye nanti.

wuissshhh i loikeeee :)

tapi line tepon buat gileee, camno ni haa nak antar meset.
aiseyy.

tadi bace majalah Ujang.
*kemain revision week, bangun tido lambat, mandi lambat, bace buku pon lambat*

pastu tah tetibe pulak katun Lepat: Tok Moh makan pulut kuning dengan ayam panggang.
ouhhhhhhhhh
(*________*)



kemecer!
slurrppppp...telan air liur.
hiihiii

okeh pas final t, balik umah kampong, nak buat.
tak kekesah ler angin badan ke hape.

magnesium trisilicate ado..
hikssss

sila cuci mate dan telan saliva okeh!




satu kuali ni rase mau telan sorang..
hahaha



amik gambar semua kat google
owww yeahhh :)

Sunday, May 1, 2011

JOM MASAK: Cekodok Ketam





holla.
selamat hari pekerja kepada yang da bekerja.
yang dok tanam anggur tu kerja la jugak kan??

bapak ku: MHD KASIM BIN JAMALUDIN tak dapat dipastikan bahawa beliau bukak tak bengkel moto time ari pekeje ni.
bukan nye reti dok diam, ade jew keje kat bengkel nun haa.

hadoy, minggu ni adalah satu minggu takde kelas berikutan minggu ulangkaji untuk final nanti.
jadi memerap jew lah dalam bilik ni.
ade tiga penghuni bilik ni, Leeya posting kat Risda Seri Iskandar, Amey balik Sarawak untuk satu minggu. adeyh..

bala~bala. adekew telepon lampu suloh tu lambat sikit nak cas bile cas ianya keluar:
"NOT RECHARGING"
aii. software rosak kah? tak padan ngan harge.
huh!!

lagi-lagi bala pepagi tadi.
haku selalow beralah tang jemor baju kat ampaian bilik belakang.
ruang besi ampaian itu petak.
dan korang hosmet ni semua jemur kat besi atas.
aku kat bawah. fine!
aku sanggop tunggu baju korang menitis sampai kering then baru aku jemur baju aku kat bawah baju korang.
yeee!!
kat bawah baju korang lah!

tapi bertimbang-rase lah sikit.
aku dah lah jemur lewat-lewat malam.
tup~tup besok pagi nyer, cantik jew ade baju ngan seluar basah menitik-nitik air nye kene kat baju aku.
hellloooooo... bukan kat sebelah sane pon boleh jemur tanpe basahkan baju aku ke?
takpon jemur lah kat bawah dah tau baju kau tu menitis air nye.
jatuh kah maruah kau, martabat kau kalo jemur baju kat bawah?
tak kan?

adohaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii.
bengang doh!
aku ni panas baran gegile, sampai skang aku leh kontrol lagik.
jangan wat aku marah dah la.

lagi satu, patah ke tangan kalo perah betul-betul?
huh!

dah la.
da sejuk aty, jom buat cekodok ketam menggunakan crab stik.
tak plan pon, bahan-bahan adalah kebetulan kat dapur, tu yang terus buat tu.
oh yew, krab stik ni kalo goreng atau rebos camtu jew, hilang sikit rase-rase ketam nyer.

jadik adalah sesuai untuk gulung dalam popia kew, buh dalam nasik goreng cina kew, bihun goreng kew.
haa camtu lah.

jom sediakan bahan:
- tepong gandom ikut suka hati lah



- crab stick pon sesuka hati lah, satu bungkus pon takpe.
- bawang besar dadu halusss
- bawang putih cincang, taknak pon takpe sebab mahal ek skang nih/
- udang kering, sape suke letak lah, tak suke takpew (^___^)
- air suam ikot adunan tepung



- sedikit garam

cara-cara mengadun:
1) alahai senangggggg jek. curah air suam untuk cekodok yang lembut bile goreng t.

2) masukkan bahan-bahan eksesori. ade daun sup cincang lagi best!! udang kering sila rendam untuk lembutkan ia dan kurang sikit rase masin nyew tu.

3) agak-agak jew airnye, kalau cair sila tambah tepung.

4) sediakan kuali beserta minyak panas untuk menggoreng.

5) gunakan sudu yew puan-puan. cucurkan pakai tangan pon oke jew.

6) toskan minyak. dan sedia dihidang dengan sos bancuh letak air suam+gula sikit. yummmeeehh





sos bancuh adalah terbaik.
tapi kalau kamu ade sos kimball toksah gegatal p bancuh.
hahahaa

okeh-okeh
selamat mencobakkkk
(^___-)V