Tuesday, November 9, 2010

masak l0mak cili api kunyit serb0k..hik..hik :)

waseeyyy..
hapl0d pic punye lar satu jam yang lalu..
text tak taip lagi..
hihihih..
ni gare-gare fb lah ni!
*iskkk fb tak salah k0t
Sorry


tajuk entri?
ya..ini menu petang semalam
"masak lemak cili api kunyit serb0k.."
hahahahahah..
gil0sss...


waa...
best kan?
SEPERIUK nasik abes dibedal gare-gare kuah yang sangat banyak,,
hahahahahaa

kacang jew weh wat ini la0k..
even student p0n boleyh buat tau..
xsemestinya kamu kekurangan perkakasan memasak kamu ter0s makan kat kedai..
0h! tidak-tidak..
simple tak payah tumb0k-tumb0k pon oke gak rase nyer..
sebijik macam mak kamu masak time saket...
tetttt!! hihihihi
*giler juneD

haaa...
j0m semak resepi dan cara pembuatan
masak l0mak kunyit serb0k..

bahan2:
- serai (paling utama, beli kat ec0nsave 3batang 20sen..)
- bawang merah (tibai jew bawang bes0..bawang juge..)
- bawang putih
- udang kering (elemen penting kasi naek bau)
- cili padi kaler merah+hijau
- kunyit seb0k (yg idup lagi digalakkkan tapi kek ek0nsave non-ad0)
- santan
- bahan g0reng (saya ch00se tempe+ikan g0reng)
*dasar jawE ade tempe..hahaha
- air
- garam+perasa (gula tak perlu)

cara-cara:
1. hiris lah semua yang boleh dihiris tu. da name student redh0 jer. kalau umah sendirik bleh lar klentang klentung pakai lesung. serai t0l0n titik (mas0k plastik, ketok ngan b0t0l s0s) terjamin kebersihan nyer.

2. tuang sikit jew minyak untuk menumis. tumis bahan semua sekali termas0k udang kering sampai naek bau. sampai jiran sebelah p0n bersin.


3. agak-agak diri sendiri nak bersin gak, itu da kire lulus da tu, masuk santan 1/4 dari jumlah sebenar, jika pekat letak sikit air, letak serb0k kunyit..kacau-kacau supaya santan tak berketul..


4. letak sikit jew serb0k kunyit. agak-agak kunin suda... tapi semalam terkunin sangat tapi S0DAPPP!!


5. letak lebihan santan,biar menggelegak, perasakan ia. tak perlu gula kerana TAK SEDAP 0KEH! lepas tu b0leh masuk kan bahan2 g0reng..


tempeh f0rever...
hahahaha

6. angkat, senduk, suap dan makan..hehehehe..


haaaa...apamacam???
mudah bukan???
try lah kalau kamu pelajar..
suri-rumah-tangga tak digalakkan sangat..
sebab ini resepi macam ala-ala jew...
hihihiihi..
Bounce

tadi pagi
9-n0v-2010
h0spital Ampang rasmi sudah...
tak caye??



tak caye??
Shocked 1
terlepas suda...
hihihihihi..

sms 0f the day:
*sejak bile pulekk...
>> sayang. jangan marah ea. 0rg tetap sayang kat sayang. kalau hati dah sayang, ape pun tak bleh da... satu lagi, y0ur l0ve is my DRUG sayang! wah, gedix ni. :)

berapa banyak sayang daa...
hihihihi
I Love You

2 901 reaksi:

dwaty said...

laparrrrrrr plak tetiba... hehehe

Cik JuneD said...

waa...
jemput2 masak sendri..
hihihihi :)