Monday, November 22, 2010
RENDANG DAGING YANG SANGAT RINGKAS
ditaip dengan gigih oleh Cik JuneD at 11:41:00 PM 0 901 reaksi
Friday, November 12, 2010
weDges saL0t tep0ng ye..
0h! 0h! 0ooo..hehee (^,^)
harini saya 0FF dari pektikal kat sepital tuh..
hihihihi..
nak balek kamp0ng dan terjah pasar malam kat sabak bernam tuh kal0 sempat..
ihihihihi
hati sangat sukaaaaaaaaaaaaa
makl0mlah hampir satu ta0n ta balek..
tetttt!! tip0..
menu pagi ini.. wedges sal0t tep0ng..
teng0k dapur tinggal kentang aje, jadi dalam kepala ter0s ligat berpikir, takkan wat sup lagi macam aritu. iskk ni pagi-pagi k0t..
jadi, berSARAP lah kamu dengan kentang..
waa... ni lar kentang g0reng sal0t tep0ng..
meh semak resepi dan silalah try sendirik kat umah 0keh..
bahan:
- kentang ( satu guni p0n tak pe, gile kentaaanngg..)
- tep0ng serbaguna rempah cili (guna Giant nyer brand)
- serb0k kari
- garam
- perasa
da tau bahan j0m masak..
cara-cara:
1. reb0s lah kentang dulu. saya tak letak pic reb0s tu sebab tak sempat dan kelam kab0t. h0t plate ini sangat panas gilak dan cepat aje air rebusan kentang kering. terpaksa t0pup lagi..haihhh.. lepas rebos dan agak-agak lembut, sila kupas kulit kentang sehingga jadik macam dalam gambar..heheee
*geli lah tak buang kulit..
2. p0t0ng kepada bentuk wedges yang macam selalu kamu nampak tu..haa.. kasik chantek siket p0t0ng, kene ade skill, bukan maen taram je..hahaa
3. okeh, da p0t0ng sila tab0r tep0ng serbaguna itu. saya student dan saya tidak memilih. sebab itu tep0ng itu jenama Giant.. 0uh..kasihann
ahh..asal sedap suda..0ke jew tuh..hihihi :)
4. letak serb0k kari sikit bia ade rase serta garam+perasa.
gula tak perlu..
*penah k0 makan letak gule kew juneD?
5. cara yang terBEK wokk, adalah mas0k semua sekali dalam plastik kalerless pastu kasi ada udara bia plastik kemb0ng. dan g0ncang barulah best. tapi tadi tak ingat pulek..
*cett..
pastu g0reng, g0reng t0h0r je yakni minyak sikit jek. deep fry adalah digalak kan tapi membazir k0t..huhu
6. da siap angkat dan t0s. jadik macam bawah ni. nampak pucat? kasik siram s0s ler. saya takde may0 mahupun th0usand island. jadik ini sahaja sudah memadai dan nyumm..nyumm.. yummy!!
jeng..jeng...s0dap hingga jilat pinggan..
PINGGAN atau PINGGANG?
sebab pantry farmasi pesakit luar tmpat saya pektikel tulis:
"RUANG PINGGANG MANGKUK"
hahahhahaa
*tak baek k0 juneD..
hihihiho00 ta b0leh tahan k0...
sape lah yang tulis tu..
eh..eh..
tah-tah saya yang salah, ne tahu tu memang ejaan die..
hik..hik..tapi cikgu ta penah p0n aj0 PINGGANG..
iskk..ape daa..
cerita pakai pinggan.
saya selalu rembat pinggan mak untuk bawak balek cheras..hihi
alasan: tak suke pakai pinggan plastik..
kal0 tuang nasik panas-panas atau sup panas-panas atau kuah panas-panas kat perkakas PLASTIK, t0ksin dari plastik bleyh kuar tau.. tapi teng0k gak plastik jenis ape..
huhuhu
tu lah, berbelah bahagi gak lau nk makan kat gerai-gerai..
terutama GERAI S0T0 kat sabak tu, panas-panas w00..
hikhihik..tapi tibai gak..
takpe..
0ke adi0s!
tut0p bl0g satu minggu sempena raya haji.
mau balek kamp0ng.. hihiih
tataa...
jangan lupa cuba resepi yew..
ditaip dengan gigih oleh Cik JuneD at 9:56:00 AM 2 901 reaksi
Tuesday, November 9, 2010
masak l0mak cili api kunyit serb0k..hik..hik :)
waseeyyy..
hapl0d pic punye lar satu jam yang lalu..
text tak taip lagi..
hihihih..
ni gare-gare fb lah ni!
*iskkk fb tak salah k0t
tajuk entri?
ya..ini menu petang semalam
"masak lemak cili api kunyit serb0k.."
hahahahahah..
gil0sss...
best kan?
SEPERIUK nasik abes dibedal gare-gare kuah yang sangat banyak,,
hahahahahaa
kacang jew weh wat ini la0k..
even student p0n boleyh buat tau..
xsemestinya kamu kekurangan perkakasan memasak kamu ter0s makan kat kedai..
0h! tidak-tidak..
simple tak payah tumb0k-tumb0k pon oke gak rase nyer..
sebijik macam mak kamu masak time saket...
tetttt!! hihihihi
*giler juneD
haaa...
j0m semak resepi dan cara pembuatan
masak l0mak kunyit serb0k..
bahan2:
- serai (paling utama, beli kat ec0nsave 3batang 20sen..)
- bawang merah (tibai jew bawang bes0..bawang juge..)
- bawang putih
- udang kering (elemen penting kasi naek bau)
- cili padi kaler merah+hijau
- kunyit seb0k (yg idup lagi digalakkkan tapi kek ek0nsave non-ad0)
- santan
- bahan g0reng (saya ch00se tempe+ikan g0reng)
*dasar jawE ade tempe..hahaha
- air
- garam+perasa (gula tak perlu)
cara-cara:
1. hiris lah semua yang boleh dihiris tu. da name student redh0 jer. kalau umah sendirik bleh lar klentang klentung pakai lesung. serai t0l0n titik (mas0k plastik, ketok ngan b0t0l s0s) terjamin kebersihan nyer.
2. tuang sikit jew minyak untuk menumis. tumis bahan semua sekali termas0k udang kering sampai naek bau. sampai jiran sebelah p0n bersin.
3. agak-agak diri sendiri nak bersin gak, itu da kire lulus da tu, masuk santan 1/4 dari jumlah sebenar, jika pekat letak sikit air, letak serb0k kunyit..kacau-kacau supaya santan tak berketul..
4. letak sikit jew serb0k kunyit. agak-agak kunin suda... tapi semalam terkunin sangat tapi S0DAPPP!!
5. letak lebihan santan,biar menggelegak, perasakan ia. tak perlu gula kerana TAK SEDAP 0KEH! lepas tu b0leh masuk kan bahan2 g0reng..
6. angkat, senduk, suap dan makan..hehehehe..
haaaa...apamacam???
mudah bukan???
try lah kalau kamu pelajar..
suri-rumah-tangga tak digalakkan sangat..
sebab ini resepi macam ala-ala jew...
hihihiihi..
tadi pagi
9-n0v-2010
h0spital Ampang rasmi sudah...
tak caye??
tak caye??
terlepas suda...
hihihihihi..
sms 0f the day:
*sejak bile pulekk...
>> sayang. jangan marah ea. 0rg tetap sayang kat sayang. kalau hati dah sayang, ape pun tak bleh da... satu lagi, y0ur l0ve is my DRUG sayang! wah, gedix ni. :)
berapa banyak sayang daa...
hihihihi
ditaip dengan gigih oleh Cik JuneD at 8:08:00 PM 2 901 reaksi